WOZ waarde sterk gedaald in Gelderland

De laatste 4 jaren is er een aanzienlijke daling geweest in de WOZ waarde van huizen in Gelderland. Waar in 2010 nog een gemiddelde WOZ waarde van 260.000 Euro genoteerd werd, ligt dat gemiddelde dit jaar om en bij de 221.000 Euro. Gelderland kent daarmee de sterkste daling van alle provincies in Nederland.

Vooral in de Achterhoek en de Veluwe is de daling het grootst. In Heerde nam de waardering van de gemeente voor onroerend goed af met maar liefst 20%. in Putten daalde de WOZ waarde dan weer het minst, toch nog goed voor een daling van ruim 8%.

Lage WOZ waarde, voor- en nadelen

Een daling van de WOZ waarde heeft zowel voordelen als nadelen. Dankzij de daling liggende gemeentelijke belastingen zoals de OZB een stuk lager. (Per 10.000 Euro daling van de WOZ daalt de OZB met ongeveer 15 Euro). Een daling lijkt daardoor mooi maar de daling betekent voor veel huiseigenaars dat de hypotheek op hun woning hoger ligt dan de effectieve waarde ervan.

De WOZ waarde geeft een, voor het algemeen, reëel beeld van de verkoopwaarde van een woning. Hypotheekverstrekkers vergelijken de hoogte van de hypotheek dan ook met de WOZ-waarde. Zij vertrekken dan bijvoorbeeld maximaal 70% van de WOZ waarde of stellen de hoogte van het rentepercentage afhankelijk van de WOZ waarde.
Ook voor woningeigenaars uit Gelderland die van plan zijn hun woning te verkopen is deze daling geen goede zaak aangezien de WOZ-waarden voor iedereen inzichtelijk zijn en daarbij een grote rol spelen bij de prijsonderhandelingen.